-
Zalecenia dietetyczne dla pacjenta z podwyzszonym stężeniem triglicerydów
Symbol:
22.50
Wysyłka w ciągu | 3 dni |
Cena przesyłki | 7.99 |
Dostępność | Mało 1 szt. |
Waga | 0.192 kg |
Kod kreskowy | |
ISBN | 978-83-64045-66-0 |
EAN | 9788364045660 |
DARMOWA DOSTAWA OD 299,00 ZŁ
Podwyższone stężenie triglicerydów (TG), zwane hipertriglicerydemią (hTG), to zaburzenie lipidowe, podobnie jak podwyższone stężenie całkowitego cholesterolu i „złego" cholesterolu LDL oraz obniżone stężenie „dobrego" cholesterolu HDL w surowicy krwi. Nie powoduje dolegliwości, a wykryć je można wykonując w laboratorium lipidogram.
Wykrycie, a następnie leczenie (również dietą) nadmiernego stężenia triglicerydów jest bardzo ważne, ponieważ hipertriglicerydemia zwiększa ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych.
Zastosowanie odpowiedniej diety i prowadzenie zdrowego stylu życia odgrywa ważną rolę nie tylko u chorych, którzy już mają podwyższone stężenie triglicerydów, ale także u tych, które są w grupie ryzyka tego zaburzenia, czyli osób:
• z nadwagą, a zwłaszcza z otyłością,
• z zaburzeniami metabolicznymi,
• z cukrzycą, zwłaszcza typu 2,
• z niedoczynnością tarczycy,
• z chorobą nerek,
• przyjmujących pewne leki, m.in. niektóre leki na nadciśnienie tętnicze, estrogeny (zwłaszcza doustne), kortykosteroidy.
Data wydania:
2020-10-28
Status:
JEST
Wydawca:
Medyk
Oprawa:
Miękka
Format:
16,5x23,5
Rok wydania:
2018
Autor:
Aleksandra Cichocka
Stron:
96
Wydanie:
1
Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.