• Vademecum Dietetyki z terminami polsko-angielskimi z zakresu nauk o zdrowiu i żywienia człowieka

48.00
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 3 dni
Cena przesyłki 7.99
Poczta Polska 7.99
Poczta Polska (Odbiór w punkcie) 10.99
Kurier Pocztex 11.99
Kurier Pocztex (Pobranie) 14.99
Dostępność Średnia dostępność
Waga 0.502 kg
ISBN 978-83-66866-86-7

DARMOWA DOSTAWA OD 299,00 ZŁ

Książka przedstawia w syntetyczny sposób najbardziej aktualną wiedzę z pod­staw dietetyki.
Jest przeznaczona głównie dla dietetyków, z pewnością jednak zainteresuje także studentów uczelni wyższych
(medycznych, nauk o zdrowiu i związanych z żywieniem), uczniów szkół gastronomicznych (technik żywienia i usług gastronomicznych, technik technologii żywności i inne spokrewnione zawody), pracowników naukowo-dydaktycznych, lekarzy oraz osoby, które in­teresują się tą dziedziną nauki. W Vademecum Czytelnicy znajdą pełną charakterystykę składników odżywczych, zasady układania jadłospisów dla różnych grup ludności oraz klasyfikację diet i ich szczegółową charakterystykę. 

Omówiono najważniejsze zasady żywienia w otyłości, cukrzycy, nadciśnieniu tętniczym, miażdżycy, osteoporozie, kamicy nerkowej, dnie moczanowej, choro­bie Hashimoto oraz zwyrodnieniu plamki żółtej związanym z wiekiem.
Dużo miej­sca poświęcono diecie wegetariańskiej i innym dietom alternatywnym.
Zamie­szczono liczne przykłady jadłospisów oraz kalkulację diety w wybranych je­dnostkach chorobowych. 
Książka uwzględnia najnowsze rekomendacje opracowane przez towarzystwa naukowe, takie jak: Polskie Towarzystwo Diabetologiczne (PTD), Polskie Towa­rzystwo Lipidologiczne (PTL), Polskie Towarzystwo Kardiologiczne (PTK), Pol­skie Towarzystwo Nadciśnienia Tętniczego (PTNT), Polskie Towarzystwo Lecze­nia Otyłości (PTLO). 

Walorem publikacji jest słownik polsko-angielski zamieszczony na końcu po­szczególnych rozdziałów, który może być wykorzystany podczas tłumaczenia tekstów naukowych 

O autorze:
mgr inż. Marcin Jabłoński jest absolwentem SGGW w Warszawie (kierunek: technologia żywności i żywienie człowieka o specjalności: dietetyka). Wiedzą zdobytą na uczelni chciałby podzielić się z Czytelnikami, czego efektem jest publikacja Vademecum dietetyki. 

Data wydania:
2025-04-29
Status:
Nowość
Wydawca:
Medyk
Oprawa:
Miękka
Format:
16,5x24
Rok wydania:
2025
Autor:
Marcin Jabłoński
Stron:
290
Wydanie:
1
Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.