• Toskania. Pascal Lajt

24.78
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 3 dni
Cena przesyłki 7.99
Poczta Polska 7.99
Poczta Polska (Odbiór w punkcie) 10.99
Kurier Pocztex 11.99
Kurier Pocztex (Pobranie) 14.99
Dostępność Średnia dostępność
Waga 0.18 kg
ISBN 978-83-8317-465-5

DARMOWA DOSTAWA OD 299,00 ZŁ

Toskania. Florencja, Piza i Siena Pascal Lajt Kraina winnic i cyprysowych alei

Czym toskański makaron pici różni się od spaghetti?

Który florencki plac jest najpiękniejszy?

Gdzie odbywa się L'Eroica - niezwykły kolarski wyścig?

Skąd pochodzi słynny biały marmur,

z którego powstał David Leonarda da Vinci?

Podczas podróży z Pascalem zachwycisz się toskańskimi pejzażami i skarbami włoskiego renesansu!

Dolina Val d'Orcia, której łagodne wzgórza pokryte są mozaiką złotych pól zbóż, zielonych winnic i srebrzystych gajów oliwnych, wydaje się wręcz nierealna. Stałym elementem jej pejzażu są cyprysowe aleje, wijące się wzdłuż dróg i wskazujące drogę do skarbów regionu, takich jak malownicze trasy w Monticchiello czy La Foce. Do najsłynniejszych widoków w Val d'Orcia należą prowadząca przez pola Droga Gladiatora, samotna kapliczka Madonna di Vitaleta oraz willa Podere Belvedere, której obraz w porannej mgle stał się jednym z najbardziej rozpoznawalnych symboli Toskanii.

Magdalena Ciach-Baklarz autorka bloga Italia poza szlakiem

Ribollita

Słynna toskańska ribollita to zupa wywodząca się z biednej kuchni chłopskiej, w której nie marnowano resztek warzyw czy chleba. Jej podstawą jest biała fasola. Wszystkie składniki najpierw dusi się w oliwie, a następnie gotuje, tworząc prostą i pożywną potrawę. Ribollita jest najlepsza na drugi dzień - wtedy smaki się przegryzają, a danie doskonale rozgrzewa i syci.

Data wydania:
2025-03-27
Status:
Nowość
Wydawca:
Pascal
Oprawa:
Miękka ze skrzydełkami
Format:
11,5x19
Rok wydania:
2025
Autor:
Magdalena Ciach-Baklarz
Stron:
160
Wydanie:
1
Seria:
Pascal Lajt
Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.