-
Toskania. Pascal Lajt


Wysyłka w ciągu | 3 dni |
Cena przesyłki | 7.99 |
Dostępność |
Średnia dostępność
|
Waga | 0.18 kg |
Kod kreskowy | |
ISBN | 978-83-8317-465-5 |
EAN | 9788383174655 |
DARMOWA DOSTAWA OD 299,00 ZŁ
Toskania. Florencja, Piza i Siena Pascal Lajt Kraina winnic i cyprysowych alei
Czym toskański makaron pici różni się od spaghetti?
Który florencki plac jest najpiękniejszy?
Gdzie odbywa się L'Eroica - niezwykły kolarski wyścig?
Skąd pochodzi słynny biały marmur,
z którego powstał David Leonarda da Vinci?
Podczas podróży z Pascalem zachwycisz się toskańskimi pejzażami i skarbami włoskiego renesansu!
Dolina Val d'Orcia, której łagodne wzgórza pokryte są mozaiką złotych pól zbóż, zielonych winnic i srebrzystych gajów oliwnych, wydaje się wręcz nierealna. Stałym elementem jej pejzażu są cyprysowe aleje, wijące się wzdłuż dróg i wskazujące drogę do skarbów regionu, takich jak malownicze trasy w Monticchiello czy La Foce. Do najsłynniejszych widoków w Val d'Orcia należą prowadząca przez pola Droga Gladiatora, samotna kapliczka Madonna di Vitaleta oraz willa Podere Belvedere, której obraz w porannej mgle stał się jednym z najbardziej rozpoznawalnych symboli Toskanii.
Magdalena Ciach-Baklarz autorka bloga Italia poza szlakiem
Ribollita
Słynna toskańska ribollita to zupa wywodząca się z biednej kuchni chłopskiej, w której nie marnowano resztek warzyw czy chleba. Jej podstawą jest biała fasola. Wszystkie składniki najpierw dusi się w oliwie, a następnie gotuje, tworząc prostą i pożywną potrawę. Ribollita jest najlepsza na drugi dzień - wtedy smaki się przegryzają, a danie doskonale rozgrzewa i syci.