-
Sycylia. Pascal Lajt
![Sycylia. Pascal Lajt Sycylia. Pascal Lajt](/images/ck406/149000-150000/Sycylia-Pascal-Lajt_%5B149468%5D_480.jpg)
![Sycylia. Pascal Lajt Sycylia. Pascal Lajt](/images/ck406/149000-150000/Sycylia-Pascal-Lajt_%5B149468%5D_480.jpg)
Wpisz swój e-mail |
Cena przesyłki | 7.99 |
Dostępność |
Brak towaru
|
Waga | 0.214 kg |
Kod kreskowy | |
ISBN | 978-83-8103-598-9 |
EAN | 9788381035989 |
Sycylia
Skąd się wzięły czarne plaże?
Jak przygotować się do wycieczki na Etnę?
Co zjeść w locie?
Jak uratować żółwia?
Na mapie gastronomicznej Sycylii street food zajmuje szczególne miejsce. Wpisuje się w tradycję regionu, będąc alternatywą dla długich posiłków zarówno dla mieszkańców, jak i turystów odwiedzających tę część Włoch. Warto tu skorzystać z bogatej oferty pranzetti volanti (posiłków w locie) i stołować się na ulicy, w licznych rosticceriach, lokalach przy kioskach czy w smażalniach.
Il cibo nelle mani to jedzenie na wynos w doskonałym wydaniu i wybornej oprawie. Wizytówką sycylijskiego street foodu jest pane con panele. Panelle to tradycyjne palermitańskie placuszki z mąki z ciecierzycy, smażone na oczach klientów, które można włożyć do świeżej bułki posypanej sezamem. W ofercie nie brakuje oczywiście najróżniejszych odmian pizzy oraz innych przysmaków serwowanych na zimno i ciepło o każdej porze dnia i nocy.
Dominika Friedrich, autorka przewodnika oraz bloga Sycylia bocznymi drogami