• Smak kwiatów pomarańczy rozmowy o kuchni i kulturze

Brak towaru
24.74
Wpisz swój e-mail
Wysyłka w ciągu 3 dni
Cena przesyłki 7.99
Poczta Polska 7.99
Poczta Polska (Odbiór w punkcie) 10.99
Kurier Pocztex 11.99
Kurier Pocztex (Pobranie) 14.99
Dostępność Brak towaru
Waga 0.302 kg
ISBN 978-83-8049-729-0

Smak kwiatów pomarańczy to książka, w której patrzymy na świat przez pryzmat kuchni - jej związków ze sztuką, historią, muzyką i architekturą.

To kolekcja pięknych kulinarnych wspomnień (chrupiące karczochy we Florencji, tuńczykowe ragù z Palermo, cukierki o smaku kwiatów pomarańczy w Rzymie) oraz ich powiązań ze sztuką (La Brioche Chardina, wiersz Pasoliniego przywołujący wspomnienie zapachu jaśminu i gorącej zupy).

Co można zjeść, przemierzając rzymskie uliczki w blasku wschodzącego słońca?
Jakie danie przypomina Wariacje Goldbergowskie?
Jak przez lata zmieniała się rola kobiety w kuchni?
W jaki sposób jedzenie wpłynęło na zjednoczenie Włoch?
A jak przeobrażenia ostatnich dwudziestu pięciu lat w Polsce wpłynęły na polską kuchnię?
Z czego robić chleb, kiedy nie ma mąki?

Rozmawiamy o tym, co nas zachwyca, bawi i głęboko porusza. O tym, co jest w jedzeniu - więc także i w życiu - najważniejsze.

Autorki
Data wydania:
2018-09-05
Status:
JEST
Wydawca:
Czarne
Oprawa:
Twarda
Format:
13x21,2
Rok wydania:
2018
Autor:
Tessa Capponi-Borawska, Agnieszka Drotkiewicz
Stron:
200
Wydanie:
1
Seria:
Poza serią
Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.