• Rodos. Pascal Lajt

20.03
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 3 dni
Cena przesyłki 7.99
Poczta Polska 7.99
Poczta Polska (Odbiór w punkcie) 10.99
Kurier Pocztex 11.99
Kurier Pocztex (Pobranie) 14.99
Dostępność Mało
Waga 0.124 kg
ISBN 978-83-8103-910-9

DARMOWA DOSTAWA OD 299,00 ZŁ

Rodos Wyspa słońca

Po ciemku nad wodospad?

Jak smakuje wino z Embony?

Gdzie szkolą się polscy kitesurferzy?

Kogo można spotkać w każdej rodyjskiej restauracji?

Podczas podróży z Pascalem wylądujesz na słońcu!

Wszyscy, którzy zajmowali wyspę przez wieki, pozostawili na niej trwały ślad. Dzięki temu możemy dziś odkrywać starożytne ruiny, bizantyjskie kościółki, tureckie meczety czy zabudowę z okresu włoskiego. Gdzie się nie obejrzymy, dopada nas historia. Nawet kuchnia rodyjska jest tego odzwierciedleniem. Nie tylko w doborze składników i potrawach, ale nawet w ich nazewnictwie. Dzięki temu tylko tutaj spróbujemy pitaroudii, lakani, giaprakiiczy melekounii. Jednak w tym celu trzeba wybrać się w głąb wyspy, do miejsc kultywujących tradycję.

Izabela Panopulos, autorka bloga wysparodos.com

Chochlakia to powszechne na Rodos tradycyjne, żwirowe posadzki. Wyłożone są nimi ścieżki, dziedzińce, a nawet wnętrza budynków. Te kamienne mozaiki ułożone z czarnych i jasnych otoczaków tworzą wymyślne wzory, od figur geometrycznych po motywy roślinne. Technika sięga II w. p.n.e., a jej nazwa pochodzi od wygładzonych przez wodę kamieni, zwanych po grecku chochláki.

Data wydania:
2022-05-12
Status:
Nowość
Wydawca:
Pascal
Oprawa:
Miękka
Format:
11,5x19
Rok wydania:
2022
Autor:
Izabela Panopulos
Stron:
156
Wydanie:
1
Seria:
Pascal Lajt
Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.