-
Poradnik Żywieniowy dla chorych na cukrzycę typu 2


Wysyłka w ciągu | 3 dni |
Cena przesyłki | 7.99 |
Dostępność |
Średnia dostępność
|
Waga | 0.278 kg |
Kod kreskowy | |
ISBN | 978-83-66866-56-0 |
EAN | 9788366866560 |
DARMOWA DOSTAWA OD 299,00 ZŁ
Poradnik żywieniowy dla chorych na cukrzycę typu 2, nowe wydanie 2023
To książka dla chorych na cukrzycę typu 2 i tych, którzy chcą się odżywiać świadomie i zdrowo, nie rezygnując ze smacznego jedzenia.
Jadłospisy na 7 dni, 33 ciekawych przepisów - ułatwią planowanie i przygotowanie posiłków nie tylko dla osób, które mają cukrzycę, choroby sercowo-naczyniowe i powinny schudnąć, ale i dla osób, które chcą uniknąć problemów ze zdrowiem.
Modyfikacja żywienia jest bowiem podstawą profilaktyki tych chorób i otyłości.
Przy wszystkich przepisach znajdują się informacje o ich wartościach odżywczych i kaloryczności.
Autorka wykorzystała w publikacji najnowsze rekomendacje Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, Amerykańskiego Towarzystwa Diabetologicznego, Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego i normy Instytutu Żywności i Żywienia, przekładając teoretyczne zalecenia na ich praktyczne zastosowanie w codziennym żywieniu.
Szczególną uwagę warto zwrócić na obszerne tabele z wymiennikami węglowodanowymi i proste wskazówki, w jaki sposób można łatwo je obliczyć. Przygotowywanie posiłków z pomocą tej książki to najlepszy przepis na zdrowe odżywianie.
Książka jest zbiorem wielu przepisów kulinarnych łatwych do realizacji w naszych warunkach.
Są one dostosowane do nawyków żywieniowych w Polsce.
Jestem przekonany, że ze względu na praktyczny charakter, książka ta stanie się bardzo pomocną, niezwykle przydatną publikacją, ułatwiającą życie chorym z cukrzycą typu 2, a także osobom, które pragną zredukować masę ciała.
Książka, napisana przystępnym językiem, zawiera wszystkie nowoczesne trendy leczenia żywieniowego chorych na cukrzycę i jest jedną z niewielu pozycji w Polsce o walorach zarówno praktycznych, jak i naukowych.
prof. dr hab. n. med. Waldemar Karnafel
Autor
mgr inż. Aleksandra Cichocka - pracownik naukowy Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie.
Prowadzi wykłady, szkolenia, warsztaty dla lekarzy, dietetyków, studentów, pielęgniarek i nauczycieli.
Jest autorem lub współautorem książek i publikacji naukowych.
Opracowała wiele materiałów edukacyjnych dla pacjentów, które w prosty sposób wyjaśniają zasady diety w odchudzaniu, cukrzycy typu 2, nadciśnieniu tętniczym, przy zwiększonym stężeniu cholesterolu i triglicerydów we krwi a także w profilaktyce i leczeniu chorób układu krążenia. Popularyzuje wiedzę, jak zdrowe żywienie może wpłynąć na poprawę naszego zdrowia i zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób zależnych od diety.