• Mediterranea. Kuchnia słońca. Przepisy śródziemnomorskie

53.59
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 3 dni
Cena przesyłki 7.99
Poczta Polska 7.99
Poczta Polska (Odbiór w punkcie) 10.99
Kurier Pocztex 11.99
Kurier Pocztex (Pobranie) 14.99
Dostępność Mało
Waga 1.06 kg
ISBN 978-83-8032-840-2

DARMOWA DOSTAWA OD 299,00 ZŁ

"Uwielbiam tę książkę. Jest pełna mądrości i hojnie obdarza nas przepisami na proste 
w przygotowaniu, smakowite dania. Każda strona to prawdziwa uczta"
-  Nigella Lawson
 
 
Claudia Roden przez ostatnie 40 lat napisała ponad 20 książek kulinarnych. Otworzyła przed nami podwoje cudownego świata oliwy z oliwek, syropu z granatów czy harissy z płatkami róż, na zawsze odmieniając podejście do gotowania i jedzenia. W nowym zbiorze przystępnych przepisów dzieli się wspomnieniami ze swojego pełnego podróży życia. Prezentuje różnorodne smaki i aromaty śródziemnomorskich potraw - nieskomplikowanej, cudownej kuchni słońca, która powinna gościć na naszych stołach jak najczęściej.
 
Przepisy Claudii Roden to szeroki wachlarz smaków od bardzo łagodnych przez wyraziste, słodko-kwaśne i słodko-słone, aż po bogatsze i niezwykle ostre. W swoich potrawach często używa czosnku, oliwy z oliwek, cytryn i pomidorów. Nie stroni od sardeli, pancetty, kasztanów i papryczek chili. Czasem doprawia swoje dania winem i mocniejszymi alkoholami, a czasem wodą różaną czy syropem z grantów. Aromat wzbogacają czosnkowe lub ziołowe oliwy, kremy orzechowe, jogurt z sokiem cytryn lub pastą tahini. 
 
Sama autorka pisze: „Skupiłam się na nieskomplikowanych potrawach, które byłam w stanie przygotować sama. Jak większość z nas, nie miałam ochoty spędzać w kuchni długich godzin - wolałam cieszyć się towarzystwem przyjaciół. Pragnęłam sprawić im przyjemność i liczyłam, że uda mi się ich oczarować. Niektórzy z zasiadających przy moim stole gości mieli tyle lat co ja, inni byli w wieku moich dzieci albo wnuków. Wielu było wegetarianami, niektórzy weganami, jeszcze inni mieli nietolerancję glutenu albo laktozy. Brałam to oczywiście pod uwagę przy planowaniu menu, co znalazło odzwierciedlenie w zebranych w książce przepisach.
Data wydania:
2022-11-18
Status:
Nowość
Wydawca:
WIELKA LITERA
Oprawa:
Twarda
Format:
19,5x24,5
Rok wydania:
2022
Autor:
Claudia Roden
Stron:
320
Wydanie:
1
Tłumaczenie:
Bartłomiej Kaftan
Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.