-
Dieta św. Hildegardy źródłem zdrowia i młodości
Wpisz swój e-mail |
Wysyłka w ciągu | 3 dni |
Cena przesyłki | 7.99 |
Dostępność | Brak towaru 0 szt. |
Waga | 0.108 kg |
Kod kreskowy | |
ISBN | 978-83-7971-982-2 |
EAN | 9788379719822 |
Książka Elżbiety Ruman to popularny poradnik prezentujący założenia diety i sztuki lekarskiej św. Hildegardy z Bingen. W pierwszej części publikacji, składającej się z 12 rozdziałów, autorka omawia znaczenie Hildegardowego postu leczniczego oraz diety opartej na ziołach i przyprawach stosowanych przez świętą zakonnicę. W drugiej części - „Odżywianie w rytmie pór roku" - prezentuje inspirujące przepisy potraw ze średniowiecznej kuchni zakonnej, m.in. placuszki z zielonych ziaren orkiszu, sałatkę z „dzikich ziół", chleb z dyni, zupę fasolową z fenkułem. Książkę zamyka dział poświęcony napojom polecanym przez św. Hildegardę.
Dieta zalecana przez tę wybitną średniowieczną zakonnicę jest nadal atrakcyjna i inspirująca także dla współczesnych odbiorców, pozwala bowiem, co zostało potwierdzone naukowo, pozbyć się zbędnych kilogramów i złogów z organizmu, reguluje ciśnienie krwi, oczyszcza wątrobę, przywracając jej właściwą wydolność, odkwasza organizm, przywraca sprawność stawów, pomaga w walce z bólem towarzyszącym chorobom reumatycznym, oczyszcza jelita, poprawia wygląd skóry i dodaje jej blasku.
Święta Hildegarda z Bingen (1098-1179), wizjonerka, badaczka przyrody, lekarka i kompozytorka, była jedną z najbardziej znaczących kobiet średniowiecza. Założyła klasztor, doradzała papieżom, cesarzom i świętym, prowadziła korespondencję z najważniejszymi uczonymi epoki. W swoich dziełach połączyła sztukę lekarską starożytności z osiągnięciami mędrców arabskich i tradycyjną medycyną ludową.