• Bruksela Pascal Lajt

Brak towaru
18.02
Wpisz swój e-mail
Wysyłka w ciągu 3 dni
Cena przesyłki 7.99
Poczta Polska 7.99
Poczta Polska (Odbiór w punkcie) 10.99
Kurier Pocztex 11.99
Kurier Pocztex (Pobranie) 14.99
Dostępność Brak towaru
Waga 0.218 kg
ISBN 978-83-8103-415-9

Pralinki czy piwo?

Gdzie i kiedy na olbrzymi dywan kwiatowy?

Jaki jest adres Europy?

Gdzie można gołym okiem zobaczyć atomy?

Bruksela, czyli nowe spojrzenie na stolicę Belgii.

Podczas wyjazdu z Pascalem odkryjesz, że tu bije serce Europy!

Prawdziwy przełom w sposobie degustacji czekolady nastąpił dopiero na początku XX w. W 1857 r. Jean Neuhaus, szwajcarski imigrant, w słynnym brukselskim pasażu handlowym Galerie de la Reine otworzył... aptekę. Być może na pierwszy rzut oka związek dystrybucji leków z przemysłem czekoladowym nie jest zbyt oczywisty, jednak Neuhaus tabletki lecznicze o dość nieprzyjemnym smaku postanowił powlekać delikatną warstwą czekolady, aby ułatwić ich zażywanie. Okazało się to inspiracją dla jego wnuka, Jeana Neuhausa Jr., który w 1912 r. lecznicze wypełnienie zastąpił czekoladowym kremem. I tak właśnie narodziła się pierwsza belgijska pralinka.

Ewa Wesołowska, autorka przewodnika, prowadzi bloga Cały ten Beneluks

Data wydania:
2019-03-29
Status:
JEST
Wydawca:
Pascal
Oprawa:
Miękka ze skrzydełkami
Format:
11,5x19
Rok wydania:
2019
Autor:
Opracowanie Zbiorowe
Stron:
156
Wydanie:
1
Seria:
Pascal Lajt
Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.