• Ból trawienia. Diety w chorobach przewodu pokarmowego

36.78
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 3 dni
Cena przesyłki 7.99
Poczta Polska 7.99
Poczta Polska (Odbiór w punkcie) 10.99
Kurier Pocztex 11.99
Kurier Pocztex (Pobranie) 14.99
Dostępność Mało
Waga 0.462 kg
ISBN 978-83-8043-792-0

DARMOWA DOSTAWA OD 299,00 ZŁ

Choroby przewodu pokarmowego są jednymi z najczęściej diagnozowanych chorób układu pokarmowego. Chorobę refluksową diagnozuje się u ok. 20% populacji osób dorosłych. Chorobę wrzodową żołądka i/lub dwunastnicy zalicza się do chorób cywilizacyjnych. Diagnozuje się ją u ok. 10% populacji, przy czym przyjmuje się, że zakażonych Helicobacter pylori, bakterią wywołującą  zapalenie żołądka i chorobę wrzodową, jest ponad połowa populacji dorosłych (w większości chorują oni bezobjawowo). Zespół jelita drażliwego (ZJD) diagnozuje się u ok. 20% populacji i choć nie ma danych mówiących o liczbie osób z przerostem flory bakteryjnej jelita (SIBO), to przyjąć można podobne statystyki. Tym bardziej że często osoby z ZJD nie są diagnozowane w kierunku SIBO, a co za tym idzie -- nie są skutecznie leczone.Nie istnieje jedna dieta, która sprawdzi się u każdego. Niestety, a może właśnie przeciwnie? Ale gdy zmagasz się z przewlekłą chorobą, łagodzenie objawów jest bardzo ważne, by poprawić jakość Twojego życia. Zmiana nawyków żywieniowych, określenie produktów, które dobrze tolerujesz, to nie jest trudna droga, choć bywa długa. Książka „Ból jedzenia. Diety w chorobach przewodu pokarmowego" pomoże Ci przejść przez nią możliwie najszybciej i bezpiecznie.Autorka omawia kolejno najczęstsze schorzenia układu pokarmowego: refluks, zakażenie Helicobacter pylori, wrzody żołądka i dwunastnicy, zapalenie żołądka, zespół jelita drażliwego, SIBO. Jakie są objawy? Jak powinna przebiegać diagnostyka i leczenie? Jaka jest najlepsza dieta? Wskazuje, na jakie składniki diety należy najbardziej zwrócić uwagę. Analizuje powszechnie znane diety pod kątem ich zastosowania w leczeniu schorzeń przewodu pokarmowego, a wśród nich:Dieta lekkostrawnaDieta ubogoresztkowaDieta bez glutenuDieta bez laktozyDieta Cedars-SinaiDieta low-FODMAPDieta SCDSpecyficzna dieta SIBO - protokół dr SiebeckerDieta GAPS - Gut And Psychology Syndrom - zespół psychologiczno-jelitowyBi-Phasic DietDieta elementarna i półelementarnaDieta śródziemnomorskaDieta DASHDieta fleksitariańskaWskazówkom towarzyszy kilkadziesiąt przepisów na przepyszne dania z czytelną informacją, w jakiej diecie mogą być wykorzystane. Jeśli do tej pory jedzenie kojarzyło Ci się głównie z bólem i cierpieniem, dzięki tej książce będziesz mógł odkryć radość i przyjemność, jaka z niego płynie.
Data wydania:
2022-06-01
Status:
Nowość
Wydawca:
Wydawnictwo M
Oprawa:
Miękka
Format:
16,5x22
Rok wydania:
2022
Autor:
Justyna Pardyka
Stron:
304
Wydanie:
1
Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.